<= Infobanken / Infopankki

Tulostusversio (pdf)
Utskriftsversion (pdf)

Var kan man sälja boken?

För en författare som skriver på minoritetsspråk är det nästan svårare att marknadsföra och sälja sin bok än att skriva den. Man kan inte längre sälja direkt till bibliotek eller bokhandel. Böckerna kan dock vara på olika listor hos Bokinfo eller Adlibris, men ingen bokhandel köper in boken om inte en kund har beställt den. Och då måste författaren först ha lyckats med att sprida kunskap om att boken finns.  

Jag har aldrig sett en bok skriven på något minoritetsspråk i en vanlig bokhandel i Sverige. Men någon bokhandel i Tornedalen borde väl vara intresserad av att sälja böcker på meänkieli och man kan ju önska att någon bokhandel skulle vilja specialisera sig på att sälja minoritetsböcker som en del av sin sortiment.

I Stockholm har det funnits en finsk bokhandel i över femtio år. Nuförtiden sköts den av ett kooperativ, Kirja.kulttuuri (http://www.kirjakulttuuri.se/ ) och är öppen bara på lördagar och några timmar på onsdagar. Bokhandeln säljer sverigefinska böcker på provision (30 %). Tyvärr är det svårt för författare utanför Stockholm att utnyttja bokhandeln eftersom det är så dyrt att posta böckerna dit. De höga portona gör det också dyrare för bokhandeln att sälja boken vidare.

Författaren måste själv vara mycket aktiv och kreativ och leta efter alla möjliga tillfällen för att kunna sälja sina böcker. De sverigefinska författare som svarade på frågeformulären om deras författarskap hade sålt sina böcker på olika föreningsmöten, marknader, mässor, de hade besökt bibliotek, dagis, äldrevården osv och de hade alltid några böcker i väskan i fall någon skulle vara intresserad av att köpa en bok.

Den årliga sverigefinska bok- och kulturmässan erbjuder författare som skriver på finska eller meänkieli en möjlighet att marknadsföra och sälja sina böcker. Informationen om dessa författare och böcker blir kvar på föreningens hemsida efter mässan (www.kulttuuri.se). Också författare som skriver på svenska men har rötter i Finland eller Tornedalen är välkomna till mässan.

Några kommuner inom det finska förvaltningsområdet har köpt en större mängd barnböcker av sverigefinska författarna för att dela ut till daghem eller föräldrar för att stimulera barnens språkutveckling. Eftersom alla kommuner, inte bara de inom förvaltningsområdena, har skyldighet enligt lagen att stödja de nationella minoriteterna borde flera kommuner göra liknande inköp. Sedan ett år ingår Stockholm, utöver det finska förvaltningsområdet, också i det samiska och meänkielis förvaltningsområde och har därmed större skyldigheter mot dessa minoriteter.

Men för att någon bokhandel i överhuvudtaget ska vara intresserad av din bok, måste den vara registrerad på Bokinfo. Detta gäller såväl digitala som fysiska bokhandlare. Idag är det inte möjligt att sälja en titel via svenska återförsäljare om boken inte finns med i Bokinfos databas.

(Läs mer om Bokinfo i artikeln Hur får jag min bok till biblioteket?)